Çocuklara kitap okuma alışkanlığı nasıl kazandırılabilir? Çocuklara kitap okuma alışkanlığı kazandırmanın klasik ve yaratıcı yolları var. Bir çocuğa günlük okuma alışkanlığı kazandırmak onun için yapabileceğiniz en iyi şeylerden biri olabilir. Bir öğretmen olarak gözlemlerime göre okuma konusunda istikrarlı olan çocuklar aynı zamanda sınıflarında akademik anlamda da başarılı çocuklar.
Düzenli okuyabilme becerisi çocuğun algılama yeteneklerini geliştirdiği gibi dikkat süresini de uzatıyor. Akademik başarının temeli olan okuduğunu ve duyduğunu anlama becerisini kazanan çocuğun özgüveni artıyor.
1- Erken yaşta kitaplara alıştırın.
Çocuğunuz daha okuma bilmiyorken bile oyuncakları arasına resimli klasik çocuk kitaplarını koyabilirsiniz. Çocuğun kitaplara alışması ve kitabı zaman ayırılacak bir nesne olarak görmesi okuma konusunda erken yaşlarda bir farkındalık oluşmasını sağlayacaktır.
Bu kitaplar arasında klasik çocuk kitaplarıyla birlikte, Ezop Masalları, Andersen Masalları gibi çocuk kitaplarının yer alması okumanın öneminin çocukça anlaşılmasını sağlayacaktır. Bu kitapları çocuklara sizin okumanız kitap sevgilerini artıracaktır. Çocuğa kitap okumak, çocuğa kitap nasıl sevdirilir sorusunun da cevabıdır aslında.
Bunun yanında evde size ait bir kitaplığın olması da okumanın önemi konusunda çocuğa olumlu düşünceler kazandıracaktır.
2- Okuma düşüncesini kitaplarla sınırlı tutmayın.
Amaç çocuklara kitap okuma alışkanlığı kazandırmak olsa da okuma alışkanlığı bir kültürdür. Bu yüzden evinize çocuğun ilgisini çekecek dergilerin girmesini sağlayabilirsiniz. Bilim Çocuk gibi dergileri çocuklar için, mizah vb dergileri de kendiniz için satın alabilirsiniz. Sesli kitapları dinlemek, E-kitap edinmek, bir siteyi takip etmek okuma alışkanlığı kazandırma konusunda etkili yöntemler olabilir.
3- Hediye olarak kitap verin.
Hediye olarak bir kitap almak insanın pek hoşuna gitmeyebilir. Özellikle doğumgünü gibi "hediye beklenen" bir günde. Yine de bu iş birkaç kere tekrar ettiğinde karşı taraf buna alışacaktır. Çocuğunuzun seveceğini umduğunuz veya ona yararlı olacağını düşündüğünüz kitapları tercih edebilirsiniz.
4- Çocukların kitapları sevmesini ve onlara saygı duymasını sağlayın.
Değerli olmadığını düşündüğümüz konularla ilgilenmeyiz. Kitaplar hakkında çocuklarla konuşabilirsiniz. Bill Gates'in haftada bir kitap okuduğunu, Elon Musk'ın bazen günde on saate kadar kitap okuduğunu, Atatürk'ün 3000'den fazla kitap okuduğunu çocuğa söyleyebilirsiniz. Özellikle kitap okumanın özendirildiği yapımları okutmak ve izletmek ona fayda sağlar. Aklınıza EZEL dizisi gelmiş olabilir. Ezel değil de Monte Cristo Kontu iyi bir tercih olabilir...
5- Birlikte kütüphaneye gitme günleriniz olsun.
"Nereden bulacağım kütüphaneyi?" diyebilirsiniz fakat mekan koşullanmanın en önemli öğelerinden biridir. Çocuğunuzla kitap aramaya çıkmak, bunları okumak, belli bir süre içinde bitirmeye çalışıp teslim etmek çocuklara kitap okuma alışkanlığı kazandırma konusunda işe yarayacak bir yöntem. Bu aynı zamanda çocuğunuzla olumlu bir bağ kurmanızda da yardımcı olacaktır.
6- Çocuklara büyük yazarları (çocuk klasikleri) kitaptaki karakterleri öğretin.
Çocuğunuza yazarlardan ve hayatlarından bahsedin. Kitaplardaki karakterlerin isimlerini söyleyin. Bazı olaylarda bu kitaplardan benzetmeler yapın. Bunları bilmenin ayrıcalık olduğunu hissedecektir.
7- Sık sık okuyun. Çocuklar sizi taklit eder.
Belki de en önemli madde. "Çocuklar belki söylediklerinizi yapmazlar ama yaptıklarınızı mutlaka yaparlar." Çocuğun sizi okurken görmesi, belli aralıklarla kitap bitirdiğinizi bilmesi onun da isteğini artıracaktır. Eğer siz okumuyorsanız okumanın önemli olduğuna çocuğunuzu ikna etmeniz zor.
8- Çocuğunuzla birlikte okuyun.
Çocuğunuzla aynı kitabı okumak kitap hakkında konuşmanıza da imkan verir. Aynı anda okumalar yapılabilir, (okuma saati gibi) aynı kitaplar okunabilir.
9- Okuması için ona baskı yapmayın.
Zorla kitap okutmaya çalışmayın. Çocuğa kitap okuma alışkanlığı kazandırmada yapılabilecek hatalardan biri olur bu. Okulda zorunlu tutulan kitapların özetlerini bulurduk. Okulda zorla okutulan kitaplar sayesinde de kimse okuma alışkanlığı kazanmamıştır sanırım. Çocuk da yetişkin de okuduğunun kendine yararı olacağına inanırsa okur. Buna dikkat etmeli.
10- Teknolojiyi çocuklara kitap okuma alışkanlığı kazandırma konusunda kullanın.
Çeşitli kitap okuma sitelerini kullanabilirsiniz. Okuma alışkanlıklarıma ciddi derecede olumlu etkiler yaptı. Çocuğun da yetişkinin de kendi okuma sürecini görebileceği böyle bir sistem kesinlikle kullanılmalı.